|Soalan Lazim | Peta Laman | Maklumbalas | Direktori|

 Melayu | Inggeris | LOG MASUK |

Tarikh : 25/06/2018 12:23:58pm
 
Bayaran Balik Pinjaman KPM
Bayaran balik bayaran KPM melalui MEPS dan FPX
ePembelajaran Sektor Awam - Klik Untuk Keterangan Lanjut
Kursus i-Think Dalam Talian - Klik Untuk Keterangan Lanjut
Pelaksanaan Profil Baharu Bandwidth 1BestariNet Di Sekolah-Sekolah 4G Di Seluruh Semenanjung, Sabah Dan W.P. Labuan KPM Oleh Syarikat YTL Communications Sdn Bhd
Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut
Program Transformasi Sekolah 2025
Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut
Senarai Nama Peminjam Tegar Pinjaman Pelajaran Kementerian Pendidikan Malaysia
Sehingga 31 Mac 2017

CARIAN BERITA

1. Bagi yang baru memulakan semula sistem eSPKWS tahun 2016, data yang dikunci masuk ke modul permulaan sistem eSPKWS adalah menggunakan data penyata kewangan tahun 2015  yang disediakan menggunakan Patskom.
2.  Bagi sekolah yang berjaya menggunakan eSPKWS sepenuhnya pada tahun 2015, baki akan dibawa ke hadapan oleh sistem.
3. Sebarang perbezaan antara amaun dalam Penyata Kewangan 2015 berbanding Penyata Kewangan yang telah diaudit nanti perlu diselaraskan kemudian menggunakan Modul Pelarasan (jika dibuka) atau melalui Helpdesk eSPKWS.
4.  Sekolah hendaklah membuka resit kepada KPM bagi amaun PCG / lain-lain bantuan persekolahan yang diterima terus dari KPM. Bagi peruntukan yang disalurkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri, resit juga perlu dikeluarkan ke JPN.
5.  Bagi PCG, peruntukan hendaklah dimasukkan ke dalam lajur sepertimana Surat Pemakluman yang telah diedarkan oleh JPN. Sekiranya terdapat perbezaan dengan subjek sebenar misalnya kerana perubahan subjek, pindah peruntukan boleh dibuat oleh Pengurus Sekolah dengan justifikasi.
6. Sekiranya sekolah telah terus memasukkan peruntukan dalam lajur subjek yang sebenar semasa kunci masuk terimaan PCG dan tidak membuat pindah peruntukan, catatan yang jelas hendaklah dibuat pada Surat Pemakluman KPM dan diperakukan oleh Pengurus Sekolah.
7.  Bagi peruntukan yang tercicir dalam senarai peruntukan, permohonan peruntukan akan dibuat semasa pelarasan pertengahan tahun.
8. Bagi pelaksanaan subjek baru yang tidak dimaklumi awal. Pihak sekolah boleh memaklumkan secara bertulis ke Unit Akaun JPN untuk dipanjangkan ke Cawangan Bantuan.